wiki CellPhone

NYHED / FORSKNING: I 12 år var den amerikanske elektroingeniør James Lin en del af den logeagtige videnskabskomité ICNIRP, som Danmark støtter sig til med sin grænseværdi for radiobølger i miljøet.

ICNIRP er i videnskabskredse notorisk kendt for sin afvisning af skærpede grænseværdier, men James Lin, som forlod ICNIRP i 2016, har nu to gange på kort tid advokeret for et strammere syn på stråling.

I en netop offentliggjort artikel i branchetidsskriftet IEEE Microwave Magazine, vurderer han, at det er nu er på tide, at WHO’s kræftagentur hæver sin klassificering af mobilstråling fra “muligvis kræftfremkaldende” (2B) og til en højere klasse.

Klassificeringen angiver alene, hvor høj en grad af kræftevidens, som videnskaben kan pege på. Ingen af mistankeklasserne angiver et fareniveau, som mange medier fejlagtigt får udtrykt.

– Senest har vi set to forholdsvis veludførte radio- og mikrobølgestudier med Sprague Dawley-rotter, som uden cancerpromoverende agenser viste konsistente resultater med signifikant øgning af cancer i dyr, som var udsat for strålingen, skriver James Lin i IEEE Microwave Magazine.

James Lin skriver ikke, hvor højt klassificeringen bør hæves.

Kronisk splittelse

Den erfarne cancerepidemiolog igennem årtier, Anthony B. Miller, som har bestredet et væld at topposter, har vurderet, at WHO bør hæve til klasse 1, som betyder kræftfremkaldende med sikkerhed.

Den polsk-finske biokemiker Dariusz Leszczynski har advokeret for 2A – sandsynligvis kræftfremkaldende.

Andre forskere ønsker at trække den stik modsatte vej. Det blev udtrykt i januar i år i en rapport fra en forskergruppe med tyske Joachim Schüz og svenske Maria Feychting.

I rapporten anførte de, at positive kræftresultater i patientundersøgelser ikke fulgte udviklingen i kræfttal. Maria Feychting er næstformand i ICNIRP-komitéen.

Joachim Schüz er hovedforfatter af den telefinansierede danske storundersøgelse.

I 2018 bemærkede James Lin i et notat, at tiden var kommet til at revidere grænseværdien.

Link til artiklen i IEEE Microwave Magazine (kræver abonnement).

/dw